Home Achterhoek Rubriek scheidsrechter (41): Gelders Eiland- SV Nijmegen

Rubriek scheidsrechter (41): Gelders Eiland- SV Nijmegen

door Redactie VoetbalGelderland
0 reacties

KNVB-scheidsrechter Jan Blaauw fluit regelmatig op zondag wedstrijden in het amateurvoetbal en geeft de lezers van Voetbal Gelderland met een knipoog een inkijkje in de belevenissen van een fluitende liefhebber.

3 maart 2024: SV Gelders Eiland- SV Nijmegen (0-2)

Ontvangst scheidsrechter: Ik mocht zondag naar Aerdt waar het plaatselijke SV Gelders Eiland het mocht opnemen tegen de koploper SV Nijmegen, ook wel het PSV van de  vijfde klasse genoemd. Toen ik over de dijk reed, zag ik de vlaggen al wapperen en eenmaal aangekomen stond een heel feest comité mij op te wachten. Bakkie doen scheids? ‘Dat is een goed begin’, zei ik. Even later schoof ook SV Nijmegen aan die het pontje hadden ontdekt, dat scheelt wel een stukkie.

Kleedkamer:
Even omkleden en dan het veld op, ik dacht je kunt het maar allemaal gehad hebben! Balletje en vlaggetjes lagen klaar, voor een drankje in de rust zou worden gezorgd. Ik kon het veld op, even de pasjes controleren, een kort gesprekje met de coaches, de doelen gecontroleerd en een stevige warming-up op een veld dat er prima bij lag.

Wedstrijd zelf: Met z’n allen het veld op, elkaar even een fijne wedstrijd wensen, het publiek even gedag zeggen en de toss verrichten. Nog even de grensrechters van de nodige informatie voorzien en om 14 uur kon de wedstrijd beginnen. Gelders Eiland kwam sterk uit de startblokken en SV Nijmegen had het zeker het eerste kwartier heel moeilijk met het fanatieke spel van de thuisploeg en met het veld. Als je een paar weken op kunstgras hebt gevoetbald, is dat best weer even aanpassen zo’n mooi echt groen laken. Na een kwartier in de eerste helft ging de druk van Gelders Eiland wat liggen en werd het een gelijkwaardiger spelbeeld. We gingen rusten met een 0-0 tussenstand, net voor de rust was er wat commotie. Na een overtreding moest ik hier de eerste gele kaart trekken, na een kort gesprek met de aanvoerders waar ik in aangaf dat we in de tweede helft weer lekker gaan voetballen en met respect met elkaar omgaan, gingen we de rust even gebruiken om tot bezinning te komen. De tweede helft begon rustig en je kon zien dat de rust de spelers tot bezinning had gebracht. Tot het moment dat uit het niets een speler van Nijmegen een natrappende beweging maakt, waarop ik hem zijn tweede gele kaart moest geven en dus rood. Gek genoeg was dat het moment dat Nijmegen beter begon te voetballen en dan ook met 10 man op een 0-1 voorsprong kwam. Gelijk na de aftrap kreeg Gelders Eiland de kans om weer op 1-1 te komen maar zoals de hele wedstrijd was het afmaken van de kansen het grote probleem. Gelders Eiland bleef maar drukken en was op zoek naar de gelijkmaker maar die bleef uit en aan het eind van de wedstrijd viel de 0-2 nog. Na nog 8 minuten extra tijd waarin Gelders Eiland nog tot één grote kans kwam, veranderde er niets meer in de eindstand: 0-2. In een bij vlagen harde wedstrijd- getuige mijn 4 gele en één rode kaart. Na 98 minuten was het klaar en hield Nijmegen hun ongeslagen status vast.

Kantine: Na de wedstrijd in de bestuurskamer nog even een drankje gedaan met beide verenigingen en elkaar succes gewenst in de rest van het seizoen. Ik moest nog wel even mee naar de kantine werd er gezegd want: “Jan, de man achter de bar bij Gelders Eiland, had nog een verrassing voor me!’ Dus iedereen die mijn verslagjes leest die denkt nu nu komt het balletje gehakt… maar nee!! Jan had mij beloofd dat als ik de volgende wedstrijd zou komen fluiten hij een flesje Jägermeister zou hebben en ik kan zeggen: Jan is een man van z’n woord! Een heerlijk glaasje Jägermeister met Jan gedronken en gelijk de afspraak gemaakt dat ik ook dit jaar weer kom fluiten op hun 5 tegen 5 toernooi.

Derde helft: Teleurgesteld na het 0-2 verlies was het gezapig en overheerste er het idee dat het vandaag had gekund om de koploper te verslaan. Maar dan moet je wel scoren. Na nog wat drankjes en een heerlijke schaal met borrelhapjes geserveerd door de kleindochter van Jan was het weer tijd om afscheid te nemen.

Consumptie/snack van de club: Koffie voor de wedstrijd, een AA-drankje in de rust en een Jägermeister van Jan… bij Gelders Eiland is alles netjes geregeld en kom je als scheidsrechter niets te kort! Ook het balletje van de vrouw van Jan was van prima kwaliteit. Rest mij nog SV Nijmegen en Gelders Eiland te bedanken voor een enerverende voetbalwedstrijd en een mooie zondag. Bedankt en tot een volgend keer!

Tip van de scheids:
Zorg dat alles zo blijft zoals het is het is prima toeven bij Gelders eiland. 👍

Reageer op dit artikel

Gerelateerde artikelen

| VoetbalEnergie | VoetbalRotterdam | Sportkampen | SoccerDeal | VoetbalEnergie | FR010 | JeugdVoetbalUitslagen.nl