App Icon

VoetbalGelderland

Home Laatste Nieuws Amateurclubs groeien uit hun jas: ‘KNVB vraagt aandacht bij gemeenten’

Amateurclubs groeien uit hun jas: ‘KNVB vraagt aandacht bij gemeenten’

door Redactie
0 reacties

De KNVB ziet een groeiend tekort aan ruimte voor de amateurclubs in ons land en wil daarom dat de invoer van een sportnorm op basis van het aantal inwoners per gemeente hoog op de politieke agenda komt te staan. Met de ambities om veel nieuwe woningen in ons land te realiseren vraagt de voetbalbond daarmee ook nadrukkelijke aandacht voor de leefbaarheid van de wijken van de toekomst.

Met 1,2 miljoen voetballers bij de meer dan 2800 voetbalverenigingen die onder de vlag van de KNVB vallen, komen veel clubs in de knel om de sport goed te kunnen blijven faciliteren. Op dit moment dreigt er al bij 226 verenigingen een tekort aan velden. Daarnaast zijn er door heel Nederland meerdere clubs die structureel moeite hebben om op wekelijkse basis de trainingen en wedstrijden van alle leden te kunnen huisvesten op het eigen complex.

De KNVB verwacht dat het gebrek aan ruimte in de nabije toekomst nog meer onder druk komt te staan. De populariteit van het voetbal blijft toenemen. Over de afgelopen twee seizoenen noteerde de KNVB een ledengroei. De ruimte om te kunnen voetballen is bovendien onderhevig aan demografische ontwikkelingen in ons land. Door de groei van het aantal woningen, leveren clubs aan de rand van gemeentes soms ruimte in of zijn genoodzaakt om te verhuizen.

Aantrekkingskracht

De nieuwe woonwijken hebben vaak een grote aantrekkingskracht op jonge gezinnen. In overleg met gemeentes verhuizen bestaande voetbalverenigingen daarom niet zelden naar zo’n nieuwe woonwijk. Zij krijgen vervolgens een enorme aanwas aan nieuwe leden, waarbij met name in de jeugdafdeling soms situaties ontstaan van meer dan 30 elftallen in specifieke leeftijdscategorieën.

Daarnaast zorgt ook de groei van het meiden- en vrouwenvoetbal er bij veel verenigingen voor dat er meer capaciteit gevraagd wordt. Op dit moment telt de KNVB 135.000 voetballende meiden en vrouwen, die naast ruimte om te voetballen ook gebruik moeten kunnen maken van kleedkamerfaciliteiten.

Onlangs concludeerde het Mulier Instituut uit onderzoek in breder perspectief van de sport dat het aantal accommodaties niet meegroeit met de bevolking in Nederland. In de lijn met de plannen voor woningbouw zijn er sportbreed volgens hun bevindingen naar schatting in 2035 extra sporthallen (+1,3 tot +11,1 procent) en sportvelden (+1,8 procent tot +13,9 procent) nodig.

Ultieme middel

Jan Dirk van der Zee, directeur-bestuurder KNVB: “In een klein land als Nederland, waar ruimte schaars is, is het van belang dat er voldoende sportruimte wordt gerealiseerd. Nieuwe woningen zijn weinig waard als ze niet in leefbare wijken worden geplaatst. Voetbalclubs zijn het ultieme middel voor binding met de wijk en binding tussen de inwoners. In de ruimtelijke puzzel die nu wordt gelegd, zien we dat de sport nog niet de ruimte krijgt die het verdient.”

| VoetbalEnergie | VoetbalRotterdam | Sportkampen | SoccerDeal | VoetbalEnergie | FR010 |