Home Laatste Nieuws BAV: ‘Sportverenigingen steeds verder in problemen’

BAV: ‘Sportverenigingen steeds verder in problemen’

door Redactie
0 reacties

Nederlandse sportverenigingen raken in het nauw. Overbelasting van bestuurders, zorgen over vrijwilligers, stijgende kosten en contributies, belastende wet- en regelgeving, bureaucratische processen bij subsidieaanvragen en niet passende verenigingsondersteuning maken sportclubs kwetsbaar. Dat blijkt uit een maandenlang onderzoek van de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) en het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB).

‘De helft van alle verenigingsbestuurders ervaart structurele overbelasting, kerntaken van bestuurders zijn in het geding en aan modernisering en innovatie van sportaanbod komt men amper toe’, zegt BAV-voorzitter Cor Verbree-Geerman. ‘Als belangenorganisaties maken wij ons daar grote zorgen over.’

In 2023 hebben de BAV en RVVB twee keer een rondgang gemaakt langs twaalf provincies, waarbij met 600 bestuurders van sportverenigingen uitgebreid is gesproken. Ook is er een enquête gehouden onder meer dan 800 verenigingsbestuurders. ‘De conclusies liegen er niet om’, vindt RVVB-bestuurder Daniel Klijn. ‘Meer dan de helft van alle sportverenigingen heeft afgelopen jaar de contributies verhoogd en investeringen in de accommodatie uitgesteld om problemen door stijgende kosten mee op te vangen.’

De Nederlandse sportverenigingen zijn van cruciaal belang voor het slagen van het landelijke- en lokale sportbeleid. ‘In 2040 wil de Nederlandse overheid dat 75% van de inwoners in Nederland voldoet aan de beweegrichtlijn. Zonder vitale en toekomstbestendige sportverenigingen gaat deze beleidsdoelstelling het niet halen. Er móét wat gebeuren’, aldus Klijn.

De RVVB en BAV hebben een visiedocument overhandigd aan de sportwoordvoerders in de Tweede Kamer. Daarin staan aanbevelingen en speerpunten waar beleidsmakers en de nieuwe regering mee aan de slag kunnen gaan

| VoetbalEnergie | VoetbalRotterdam | Sportkampen | SoccerDeal | VoetbalEnergie | FR010 |