App Icon

VoetbalGelderland

Home Scheidsrechter Jan Blaauw Rubriek scheidsrechter (36): Eendracht Arnhem- WVW

Rubriek scheidsrechter (36): Eendracht Arnhem- WVW

door Redactie VoetbalGelderland
0 reacties

KNVB-scheidsrechter Jan Blaauw fluit regelmatig op zondag wedstrijden in het amateurvoetbal en geeft de lezers van Voetbal Gelderland met een knipoog een inkijkje in de belevenissen van een fluitende liefhebber.

12 november 2023: Eendracht Arnhem- WVW (1-3)

Ontvangst scheidsrechter: Van de koploper vorige week naar de rode lantaarndrager deze week, dat is in de vijfde klasse een wereld van verschil. Neemt niet weg dat ik bij Eendracht altijd netjes word ontvangen, ook deze keer was dat niet anders. Ik meldde me in de bestuurskamer waar ik gelijk een bakje koffie kreeg aangeboden met een lekker koekje. Toen we het hadden over het vreselijke seizoen dat Vitesse en Eendracht gemeen hebben, kwam de pupil van de week binnen en heb ik kennis gemaakt met Jamal. Dat wordt een topper, die gaat in de toekomst nog mooie dingen laten zien bij Eendracht! Toen ik naar de kleedkamer wilde gaan, werd er nog even gevraagd wat ik in de rust wilde drinken. Een AA-drankje alstublieft! ‘We hebben 4 kleuren scheids, een groene, witte, gele en een rode!’ Nou, daar heb ik wel genoeg aan grapte ik en ik vroeg om een groene. Toen ik naar mijn kleedkamer werd begeleid was de grap terug, ‘ik hoop dat hij schoon is’. Dan heb je dus te maken met mensen die deze verhaaltjes massaal lezen. Toen de kleedkamer werd open gedraaid, kwam ook de barman nog even langs om te vertellen dat ze bij Eendracht ook heerlijke gehaktballen hebben. Dan denk ik: mijn dag kan niet meer stuk, wat een leuke ontvangst! 👍

Kleedkamer:
De kleedkamer was prima. het balletje en de vlaggetjes lagen klaar en de kleedkamer was schoon. Of moet ik zeggen: spic en span! Voorzien van wat een scheidsrechter nodig heeft en de deur werd netjes voor me afgesloten. Het hoofdveld was onbespeelbaar, dus weken we uit naar het kunstgrasveld. Een prima veld waar met dit weer prima gevoetbald kan worden.

Wedstrijd zelf: Toen alle controles er op zaten, alle plichtplegingen gedaan waren en ik even mijn oud-coach en fan van Eendracht Jan de Ridder de hand had geschud, kon de pupil van de week Jamal een doelpunt maken bij de keeper van WVW. Toen ook nog mijn oud-scheidsrechtersbegeleider en topfotograaf Nico Kooij op de achterlijn zijn plek had ingenomen, konden we beginnen aan deze zespuntenwedstrijd. Een prima start van de bezoekers leidde tot de 0-1 wat ook meteen de ruststand zou blijken te zijn. Veel strijd en weinig goed voetbal maar kun je wat anders verwachten van de nummers 11 en 12 van de vijfde klasse? Na zo’n 20 min in de wedstrijd was ik het gezeur op de zoveelste beslissing waar ze het niet mee eens waren zat. Ik riep er twee bij me en legde uit dat ik als scheidsrechter natuurlijk ook foutjes maak maar dat ze als nummer 11 en 12 van de kelderklasse echt geen eredivisie scheidsrechter krijgen. Er werd weer even met z’n allen gelachen en dan hoop je als scheidsrechter dat het duidelijk is en dat je acceptatie krijgt voor je beslissingen. Even lukte dat wel maar als er dan een paar keer achter elkaar voor buitenspel wordt gevlagd en wel of niet wordt gefloten, begrijp ik ook wel dat het lastig is om de acceptatie op te brengen die nodig is om er een leuke wedstrijd van te maken.

Het was rust en ik heb nog even de aanvoerder van Eendracht gevraagd dingen in de rust wat te verduidelijken. Of hij dat gedaan heeft, kan ik natuurlijk niet nagaan maar begin tweede helft zag je wel een elftal dat wilde voetballen en er werd veel minder commentaar geleverd. Het leidde dan ook tot de 1-1. Toen vlak na de 1-1 de 1-2 viel, was het ook gelijk weer gedaan met de pret en werd elke beslissing van de scheidsrechter weer voorzien van het nodige commentaar. Ik riep de aanvoerders bij me en sprak ze toe en zei dat ik er helemaal klaar mee was en dat ieder commentaar dat nu nog zou volgen een indirecte vrije trap zou betekenen en dat ik ook niet zal schromen om hier kaarten voor te gaan trekken. Dit gezegd hebbende, ga je er vanuit dat het zover niet zal komen maar helaas was het eerst nog nodig om twee keer geel te geven voor het wegschieten van de bal. Het begon er even op te lijken of het irritante gedrag naar mij toe af nam totdat er een flinke overtreding werd gemaakt en ik hiervoor geel moest geven. Natuurlijk voor iemand die ik net daarvoor had bestraft voor het meenemen van de bal met geel, twee keer geel dus rood. Eendracht probeerde vanaf dat moment toch nog op zoek te gaan naar de 2-2 wat ook nog leidde tot een gele kaart voor WVW na een te harde overtreding. De 2-2 wilde niet meer vallen en in de blessuretijd van de wedstrijd counterde WVW nog naar de 1-3.

Kantine: Na de wedstrijd nog even in de bestuurskamer de wedstrijd nagepraat en genoten van een heerlijk balletje gehakt. Ik had in de avond nog een verjaardag dus ik ben niet meer in de kantine geweest, maar ik weet uit ervaring dat de kantine prima is met een mooie grote televisie waar je lekker onder het genot van een biertje de competitie wedstrijden kan zien.

Derde helft: Zoals ik al zei: voor mij deze keer geen derde helft. Maar dat had niets te maken met de wedstrijd die voor een scheidsrechter niet leuk was om te fluiten. Ik heb zelfs op de verjaardag gezegd ‘als ik er zo vier achter elkaar heb dan stop ik per direct’. Gelukkig is een wedstrijd die ik fluit vaker een feestje dan dat ik dit tref.

Consumptie/snack van de club: Op de wedstrijd na was alles top geregeld bij Eendracht. Heerlijk bakje koffie voor de wedstrijd, een AA-drankje in de rust en een drankje na de wedstrijd met een heerlijk balletje gehakt. En dat alles mede mogelijk gemaakt door fantastische vrijwilligers!

Tip van de scheids:
De voorzieningen zijn top, de vrijwilligers maken het aangenaam en de pupil van de week laat zien dat er groei zit in de vereniging. Ik kan geen tip verzinnen, de randzaken zijn top. Iedereen zou graag bij Eendracht moeten willen voetballen. Misschien dan toch deze tip: spelers van het eerste elftal geef het voorbeeld aan de jeugd en begin volgende week. 👍

Reageer op dit artikel

| VoetbalEnergie | VoetbalRotterdam | Sportkampen | SoccerDeal | VoetbalEnergie | FR010 |