App Icon

VoetbalGelderland

Home Laatste Nieuws Clubs verplicht uit te wijken naar ander speelveld

Clubs verplicht uit te wijken naar ander speelveld

door Redactie
0 reacties

De herfst is officieel begonnen. Dat betekent dat het vaker slecht weer zal zijn. Let op: mannen standaardteams in de eerste klasse en lager zijn verplicht om uit te wijken naar een ander veld als het hoofdveld onbespeelbaar is, bijvoorbeeld vanwege slechte weersomstandigheden.

Teams die uitkomen in de standaardcompetitie mannen (eerste elftallen) zijn verplicht om beker- en competitiewedstrijden te spelen op het hoofdveld. Als dat veld niet bespeelbaar is, bijvoorbeeld vanwege slechte weersomstandigheden, dan is het voor mannen standaardteams in de eerste klasse en lager ook verplicht om uit te wijken naar een ander veld, dat wel bespeelbaar is en aan alle eisen voldoet.

Het merendeel van de beker- en competitiewedstrijden wordt in de praktijk vrijwel altijd op het hoofdveld gespeeld, maar er is soms toch wat onduidelijkheid over. Vandaar dat in een regeling is vastgelegd dat teams die uitkomen in de standaardcompetitie mannen verplicht zijn om de beker- en competitiewedstrijden te spelen op het hoofdveld.

Eisen hoofdveld

Naast de eisen waaraan alle speelvelden dienen te voldoen, gelden voor het hoofdveld aanvullend de volgende eisen:

  • Het hoofdveld moet zijn voorzien van een ‘gesloten’ speelveldafzetting;
  • Het hoofdveld moet beschikken over instructiezones met dug-out/zitruimte.
  • Als een hoofdveld vanwege een tijdelijke situatie niet aan alle eisen voldoet, dan kan door het bestuur amateurvoetbal dispensatie worden verleend.

Verplicht uitwijken bij slechte gesteldheid hoofdveld

Sinds het seizoen 2022-2023 is het voor teams uit de eerste klasse en lager verplicht om met het eerste elftal uit te wijken naar een ander speelveld dat aan alle eisen voldoet als het hoofdveld vanwege een slechte gesteldheid niet bespeelbaar is.

Het veld waarnaar uitgeweken wordt, mag zowel van kunstgras als natuurgras zijn. De keuze is aan de thuisspelende vereniging. De scheidsrechter bepaalt of het speelveld geschikt is. Belangrijk: bij het uitwijken naar een ander speelveld blijven de ordemaatregelen van kracht.

Als geen ander speelveld dat aan alle eisen voldoet beschikbaar is, wordt de wedstrijd afgelast. Voor de rangorde bij afgelastingen wordt verwezen naar paragraaf 2.4.3 van het Handboek Competitiezaken.

Let op: De verplichting om uit te wijken naar een ander speelveld is niet van toepassing op de 2e divisie, 3e divisie en 4e divisie.

| VoetbalEnergie | VoetbalRotterdam | Sportkampen | SoccerDeal | VoetbalEnergie | FR010 |