App Icon

VoetbalGelderland

Home Laatste Nieuws Alles over het WK 2026 voetbal

Alles over het WK 2026 voetbal

door Redactie
0 reacties

Nog drie jaar en dan is het weer zover: dan vindt het WK 2026 voetbal weer plaats. Het evenement wordt voor de 23ste keer georganiseerd. 48 landen gaan met elkaar de strijd aan, met als doel huidig wereldkampioen Argentinië op te volgen.

In welke landen vindt het WK voetbal plaats?

Het WK voetbal wordt in 2026 gehost door drie verschillende landen: Canada, Mexico en de Verenigde Staten. Alle drie de landen hebben zo hun eigen redenen om een van de grootste toernooien wereldwijd te organiseren. Zo hoopt Canada op economische vooruitgang en op een verbeterde infrastructuur. Voor Mexico is het niet de eerste keer dat ze het WK voetbal organiseren, ze deden dit al twee keer eerder. Ze hopen toekomstige generaties mee te geven dat alles mogelijk is.

De VS hoopt dat de sport nog groter zal worden onder de bevolking, dankzij het organiseren van het WK voetbal in 2026. Ook de Verenigde Staten hebben al ervaring met het organiseren van het WK voetbal. Ze deden dit in 1994.

Hoger deelnemersaantal ten opzichte van voorgaande kampioenschappen

In vergelijking met voorgaande wereldkampioenschappen zijn er voor deze editie wat veranderingen doorgevoerd. Het deelnemersaantal is beduidend meer dan in 2022. Tijdens het WK 2022 in Qatar deden er 32 landen mee, terwijl er aan het WK 2026 maar liefst 48 landen meedoen.

Doordat er zoveel meer deelnemers zijn, vinden er 40 extra wedstrijden plaats, voornamelijk groepswedstrijden. Het land dat uiteindelijk het Wereldkampioenschap voetbal wint, zal acht wedstrijden spelen in plaats van zeven.

Voorrondes, poules en knock-outfase

De landen die aan het kampioenschap meedoen, worden bepaald door de WK kwalificaties. Diverse continentale bonden organiseren deze wedstrijden, terwijl het WK voetbal zelf door de FIFA wordt georganiseerd. Na het spelen van de voorrondes kan het WK voetbal beginnen. De drie gastlanden hoeven geen voorrondes te spelen en zijn direct geplaatst. Tijdens de eerste fase van het toernooi worden de deelnemers verdeeld over twaalf groepen, ook wel poules genoemd. Van de vier landen binnen een groep gaan de beste twee door naar de volgende ronde. Ook de acht beste nummers drie stromen door naar de knock-outfase van het speelschema van het WK 2026. Tijdens deze ronde zullen de winnaars doorgaan, terwijl het kampioenschap voor de verliezers voorbij is.

Verschillende stadions in Canada, Mexico en de Verenigde Staten

Er worden tijdens het WK voetbal in 2026 104 wedstrijden gespeeld, gedurende veertig dagen. De openingswedstrijd van het toernooi wordt op donderdag 11 juni gespeeld en de finale vindt plaats op zondag 19 juli. Dit houdt in dat het gehele toernooi vijfenhalve week in beslag neemt.

Zestien stadions zijn het speelveld van de verschillende wedstrijden tijdens het toernooi. Hiervan bevinden zich elf stadions in de Verenigde Staten, drie stadions in Mexico en twee in Canada. Voorafgaand aan het kampioenschap is bepaald hoeveel wedstrijden in elk land plaats zullen vinden. In zowel Canada als Mexico worden 13 wedstrijden gespeeld. Het aantal wedstrijden dat in de Verenigde Staten plaatsvindt is 78.

Reageer op dit artikel

| VoetbalEnergie | VoetbalRotterdam | Sportkampen | SoccerDeal | VoetbalEnergie | FR010 |