App Icon

VoetbalGelderland

Home Laatste Nieuws Alles over het EK 2024 voetbal

Alles over het EK 2024 voetbal

door Redactie
0 reacties

Het Europees Kampioenschap Voetbal, ook wel bekend als het EK, is een van ’s werelds bekendste sportevenementen. Verschillende Europese voetbalnaties strijden om de beker en de felbegeerde titel. Het Europees Kampioenschap heeft al gezorgd voor veel legendarische wedstrijden, heroïsche prestaties en onvergetelijke momenten. Zo heeft Nederland bijvoorbeeld in 1988 het EK gewonnen. Dit evenement is niet alleen voor voetbalfans een hoogtepunt, maar voor sportliefhebbers over de hele wereld. Het komende EK voetbal wordt gespeeld in 2024 in Duitsland. Waar worden de wedstrijden gespeeld, wie zijn de favorieten en welke periode moet je blokken om alle wedstrijden live te volgen op tv? We vertellen jou alles over het EK 2024 voetbal.

Waar en wanneer vindt het EK 2024 plaats?

Het Europees Kampioenschap Voetbal 2024 zal plaatsvinden in de zomer van 2024. Het toernooi begint op 14 juni 2024 met de openingswedstrijd en de finale is op zondag 14 juli 2024. Deze periode is traditioneel gekozen zodat de meeste spelers kunnen deelnemen aan het EK zonder dat het clubseizoen wordt verstoord.

De wedstrijden worden verspreid over Duitsland gespeeld. Naast Duitsland had Turkije zich ook nog als gastheer aangeboden, echter tijdens de stemming in Nyon kreeg Duitsland 12 stemmen en Turkije 4 stemmen. Met als gevolg dat Duitsland gastheer en organisator is voor het EK 2024. Het is niet de eerste keer dat Duitsland gastheer is. In 1988 – toen Nederland Europees kampioen werd – was Duitsland ook de organiserende partij.

Nieuwe ontwikkelingen

Elke editie zijn er wel nieuwe ontwikkelingen of veranderingen om het EK spannend en up-to-date- te houden. Dit jaar was er een zeer opvallende vraag voor verandering. Namelijk de mogelijke uitbreiding van het aantal deelnemende teams. Terwijl eerdere EK toernooien altijd 24 teams omvatten was er een discussie gaande om het aantal teams te verhogen naar 32. Dit heeft als voordeel dat meer landen kunnen deelnemen en spannender knock-outwedstrijden. Uiteindelijk is besloten om toch bij het oude aantal te blijven en kunnen 24 landen meedoen aan het EK 2024.

Welke landen doen mee?

De EK kwalificaties zijn nog in volle gang, over een aantal maanden weten we de eerste deelnemers. Het is dus nog niet bekend welke landen er definitief meedoen aan het EK 2024. Het gastland – Duitsland – is automatisch een deelnemer aan het EK. De andere 23 plekken worden nog ingevuld. Er zijn 10 kwalificatiegroepen in totaal. De nummers 1 en 2 van de 10 kwalificatiegroepen zullen automatisch deelnemen aan het EK. Daarna blijven er nog 3 plekken over. Deze worden verdeeld via een play-off systeem. Voor het EK 2024 zijn de volgende kwalificatiegroepen:

 • Kwalificatiegroep A: Schotland, Georgië, Noorwegen, Spanje en Cyprus
 • Kwalificatiegroep B: Frankrijk, Griekenland, Ierland, Nederland en Gibraltar
 • Kwalificatiegroep C: Engeland, Oekraïne, Italië, Noord-Macedonië en Malta
 • Kwalificatiegroep D: Turkije, Armenië, Kroatië, Wales en Letland
 • Kwalificatiegroep E: Tsjechië, Albanië, Moldavië, Polen en Faeröer
 • Kwalificatiegroep F: Oostenrijk, België, Zweden, Estland en Azerbeidzjan
 • Kwalificatiegroep G: Hongarije, Servië, Montenegro, Bulgarije en Litouwen
 • Kwalificatiegroep H: Finland, Kazachstan, Denemarken, Slovenië Noord-Ierland en San Marino
 • Kwalificatiegroep I: Zwitserland, Roemenië, Israël, Wit-Rusland en Kosovo
 • Kwalificatiegroep J: Portugal Slowakije, Luxemburg, Bosnië en Herzegovina en IJsland

De eerste kwalificatiewedstrijden werden in maart 2023 gespeeld. Kazachstan en Slovenië kregen de eer om de eerste bal te schoppen. Nederland speelde zijn eerste kwalificatiewedstrijd op 23 maart 2023 tegen Frankrijk. De laatste wedstrijden zullen tussen 19 en 21 november plaatsvinden. Pas nadat de nummers 1 en 2 uit de 10 poules bekend zijn, worden de play-offs gespeeld. Deze play-offs zijn in maart 2024.

Wat zijn de speelsteden voor EK 2024?

Het EK 2024 vindt plaats in Duitsland. De 51 wedstrijden worden in 10 verschillende steden gespeeld. Natuurlijk worden er wedstrijden in de hoofdstad Berlijn gespeeld. Hier zal hoogstwaarschijnlijk ook de finale worden gespeeld. De volgende 10 steden zijn de speelsteden voor het EK 2024:

 • Berlijn – Olympia stadion met capaciteit van 74.475
 • München – Allianz Arena, met capaciteit van 75.042
 • Düsseldorf – Merkur Spiel-Arena, met capaciteit van 54.600
 • Stuttgart– Mercedes-Benz Arena, met capaciteit van 60.441
 • Keulen – RheinEnergieStadion, met capaciteit van 50.000
 • Hamburg – Volksparkstadion, met capaciteit van 57.274
 • Leipzig – Red Bull Arena Leipzig, met capaciteit van 41.939
 • Dortmund – Signal Iduna Park, met capaciteit van 81.365
 • Gelsenkirchen– Veltins-Arena, met capaciteit van 62.271
 • Frankfurt – Deutsche Bank Parkmet capaciteit van 52.300

Het verloop van het EK 2024

Zoals bij ieder EK start het toernooi met de groepsfase. Nadat de openingswedstrijd is gespeeld start de groepsfase. De groepsfase bestaat uit 36 wedstrijden waarbij ieder land 3 wedstrijden speelt in zijn eigen poule. Alle nummers 1 en 2 uit de poules gaan door naar de achtste finales van het EK 2024. Ook de vier beste nummers 3 gaan door naar de volgende ronde. De achtste finales staan ook wel bekend als de knock-outfase. Deze staat uit 15 wedstrijden in totaal. De eerste fase bestaat uit 8 wedstrijden. De winnaars (8 in totaal) gaan door naar de kwartfinales. Begin juli vinden dan de kwartfinales plaats. De winnaars gaan door naar de halve finale. De winnaars van de halve finale spelen samen de beslissende wedstrijd op 14 juli, tijdens de finale van het EK 2024. Een troostfinale voor de nummers twee is er niet, dat is sinds het EK 1980 afgeschaft.

Favorieten en Outsiders

Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen lievelingsspeler. Daarnaast is er tijdens het EK ook altijd een strijd om de speler met de topscore. Zo zijn er een aantal aanvallers die hun stempel willen drukken op het toernooi. Houd bijvoorbeeld Cristiano Ronaldo, Kylian Mbappé, Erling Haaland en Robert Lewandowski in de g aten.

Wachten tot de starten van EK 2024

Het Europees Kampioenschap Voetbal 2024 belooft een sportieve en spannende maand te worden. Met Duitsland als gastland en mogelijk enkele verrassende veranderingen in de opzet van het toernooi, staat voetballiefhebbers een zomer vol geweldige wedstrijden en gedenkwaardige momenten te wachten. Of je nu een fanatieke supporter bent, voetballiefhebber bent of gewoon voor Nederland wil juichen, dat kan allemaal. Juich jij mee voor Nederland?

Reageer op dit artikel

| VoetbalEnergie | VoetbalRotterdam | Sportkampen | SoccerDeal | VoetbalEnergie | FR010 |