App Icon

VoetbalGelderland

Home Laatste Nieuws KNVB: ‘Aanvraag horizontaal overstappen mogelijk tot 14 september’

KNVB: ‘Aanvraag horizontaal overstappen mogelijk tot 14 september’

door Redactie
0 reacties

Standaardteams mannen hebben de mogelijkheid te wisselen van speeldag zonder dat dit consequenties heeft voor het niveau waarop deze teams uitkomen. Dit betekent dat het in het seizoen 2023/’24 bereikte niveau wordt meegenomen naar de nieuwe speeldag in het seizoen 2024/’25. Het aanvragen om te wisselen van speeldag kan tot en met uiterlijk 14 september 2023.

Ten aanzien van het wisselen van speeldag gelden de volgende regels en aandachtspunten.

Aanvraag uiterlijk 14 september 2023 indienen

Verenigingen die per seizoen 2024/’25 willen wisselen van speeldag, moeten dit via een daarvoor bestemd formulier uiterlijk op donderdag 14 september 2023 schriftelijk kenbaar maken. De aanvraag kan worden gestuurd naar contact@knvb.nl. Een aanvraag die na deze datum wordt ontvangen, wordt niet meer in behandeling genomen. Een eenmaal ingediend verzoek tot het wisselen van speeldag is onherroepelijk.

Eén keer per 3 seizoenen wisselen van speeldag

Een team mag maar één keer per 3 seizoenen van speeldag wisselen. Voorbeeld: Als een vereniging besluit om met een team per seizoen 2024/’25 te wisselen van speeldag, dan is het pas in 2027/’28 weer mogelijk om opnieuw te wisselen.

Wisselen van speeldag in gemengde (za/zo) competitie

Vanaf het seizoen 2023/’24 is in de 2e divisie, 3e divisie, 4e divisie en 1e klasse sprake van een gemengde (zaterdag/zondag) competitie. Een wissel van speeldag in deze competities heeft gevolgen voor de dag (en mogelijk) tijd waarop thuiswedstrijden worden vastgesteld.

Bij de vaststelling van wedstrijden wordt de gewenste speeldag van de thuisspelende club als uitgangspunt genomen. Hierbij wordt voor de clubs die principieel alleen op zaterdag uitkomen een uitzondering gemaakt. Deze clubs spelen zowel de thuis- als uitwedstrijden op zaterdag.

Een ‘principiële zaterdagclub’ voldoet aan een of beide volgende criteria:

  • De vereniging maakt deel uit van het convenant dat is afgesloten met de Belangenorganisatie Zaterdagvoetbal Verenigingen (BZV) in 2013. De naam van de vereniging is dan vermeld op de BZV Ledenlijst 2013.
  • De vereniging heeft geen enkel zondagteam ooit in de competitie gehad bij de KNVB vanaf de oprichting van de vereniging.

Een zaterdagvereniging die niet aan een van de bovenstaande vereisten voldoet, wordt – op basis van het eerdergenoemde besluit van de ledenraad – beschouwd als een zaterdagvereniging die een uitwedstrijd op zondag kan spelen.

Speeldagen en aanvangstijden

Wedstrijden worden als volgt ingepland:

  • Zaterdag thuis tegen zaterdag/zondag: zaterdag 14:00/14:30/15:00/15:30 uur.
  • Zondag thuis tegen zondag: zondag 14:00/14:30 uur.
  • Zondag thuis tegen zaterdag: zondag 14:00/14:30 uur.
  • Zondag thuis tegen ‘principiële zaterdagclub’: zaterdag 18.00 uur (als een vereniging niet over kunstlicht beschikt, wordt de wedstrijd vanwege de mogelijk invallende duisternis conform paragraaf 3.6 van het Handboek Competitiezaken op de uiterste aanvangstijd ingepland).

In onderling overleg tussen verenigingen kan van het bovenstaande worden afgeweken.

Twee standaardteams op dezelfde speeldag niet mogelijk

Als een vereniging vraagt om met een standaardteam te willen wisselen van speeldag en op de nieuwe speeldag is al een ander standaardteam van deze vereniging actief, kan na de wissel nog slechts 1 standaardteam (het hoogst uitkomende team) op deze speeldag wordt ingedeeld. Het laagste of op hetzelfde niveau uitkomende standaardteam wordt niet meer ingedeeld, tenzij de betreffende vereniging bij de aanvraag verzoekt om ook dit team te laten wisselen van speeldag. In dat geval wordt het laagste of op hetzelfde niveau uitkomende standaardteam ingedeeld op de andere speeldag.

Voorbeeld: Een vereniging die met een standaardteam in de 3e divisie op zondag (vanaf het seizoen 2023/’24 een gemengde competitie) uitkomt, kan dus niet van speeldag wisselen als deze vereniging ook al met een standaardteam uitkomt in de 3e klasse op zaterdag. Het wisselen van speeldag is wel mogelijk als het standaardteam dat op zaterdag uitkomt naar de zondag gaat of helemaal stopt.

Niet met terugwerkende kracht wisselen van speeldag

Het is niet mogelijk om met terugwerkende kracht te wisselen van speeldag. Het is een mogelijkheid die voor het seizoen 2024/’25 wordt aangeboden en plaatsvindt op basis van sportieve prestaties die in het seizoen 2023/’24 worden geleverd.

| VoetbalEnergie | VoetbalRotterdam | Sportkampen | SoccerDeal | VoetbalEnergie | FR010 |