App Icon

VoetbalGelderland

Home Laatste Nieuws Onrust bij zondagclubs na competitie-indeling

Onrust bij zondagclubs na competitie-indeling

door Redactie VoetbalGelderland
0 reacties Foto: Nico Kooij

Hoewel de ledenraad van de KNVB op 18 juni 2022 al heeft ingestemd met de invoering van het weekendvoetbal is er momenteel veel onrust over de praktische invoering in seizoen 23/24.

Met ingang van komend seizoen zijn de Derde divisies, Vierde divisies en eerste klassen niet meer op basis van speeldag ingedeeld, maar heeft de KNVB primair naar de geografische ligging gekeken om zo meer aansprekende wedstrijden en minder reisafstanden te krijgen. Aan de ene kant leidt tot tevredenheid en interessante competities, aan de andere kant levert het ook veel bezwaren en problemen op bij met name zondagclubs. Zo zitten in de Vierde divisie D bijvoorbeeld 10 zaterdagclubs en 6 zondagclubs in de competitie, waardoor Gelderse zondagclubs als MASV en Longa’30 meer dan de helft van hun competitiewedstrijden op zaterdag moeten spelen. Dit geeft uitdagingen qua beschikbaarheid van de spelers en staf, planning op de eigen accommodatie en de vrees voor minder toeschouwers.

De Gelderse eerste klasse G is aan de ene kant een geweldige competitie met aan elkaar gewaagde tegenstanders. Op papier lijkt de indeling met zeven zaterdagclubs (asv Dronten, Bennekom, csv Apeldoorn, DTS Ede, Duno, NSC Nijkerk en SDC Putten) en zes zondagclubs (Bemmel, De Bataven, RKHVV, Voorwaarts Twello, Woezik en WSV) garant te staan voor een mooie en uitdagende competitie.

In de praktijk blijkt een dergelijke gelijkmatige indeling echter geen garantie voor een gelijkmatige verdeling van de wedstrijden: de principiële zaterdagclubs spelen niet alleen hun thuiswedstrijd op de gewenste tijd (14:30/15:00) maar mogen ook uit tegen zondagclubs op zaterdag spelen. Zondagclubs zoals bijvoorbeeld Woezik en WSV komen op deze manier maar tot maximaal elf wedstrijden op de gewenste zondag en moeten meer dan de helft van de competitie op de zaterdag spelen. Vooral het grote aantal principiële zaterdagclubs (clubs die niet uitwijken naar de zondag) blijkt in de praktijk voor een grote verrassingsfactor te zorgen.

Woensdagavond organiseert de KNVB per competitie met de betrokken clubs een bijeenkomst om de uitdagingen van de competitie te bespreken.

| VoetbalEnergie | VoetbalRotterdam | Sportkampen | SoccerDeal | VoetbalEnergie | FR010 |