Home Achterhoek Succestrainer Wim Bleijenberg over de titel van Sc Westervoort

Succestrainer Wim Bleijenberg over de titel van Sc Westervoort

door Redactie VoetbalGelderland
0 reacties Foto: Nico Kooij

Naar aanleiding van het kampioenschap van Sportclub Westervoort verscheen vorige week onderstaande verhaal met trainer Wim Bleijenberg in Het Westervoorts Nieuwsblad:

Sportclub Westervoort heeft dit seizoen vriend en vijand verrast door vorige week zondag in Drempt voor het tweede opeenvolgende jaar kampioen te worden. Door de zege op HC’03 beleeft de Sportclub met de historische promotie naar de tweede klasse niet alleen een sportieve mijlpaal, maar krijgt de trots en het clubgevoel van het blauwe legioen ook een nieuw hoogtepunt. 

Na een knappe inhaalrace werd Sportclub Westervoort vorig jaar in mei op doelsaldo kampioen van de Vierde klasse en werd de eerste titel in zeven jaar op Sportpark Naederhuyse uitbundig gevierd. Niemand die toen kon vermoeden dat dit pas de inleiding was tot een enorme hype waarin de Sportclub niet alleen Westervoort maar ook de derde klasse ging veroveren. De makkelijk voetballende formatie van trainer Wim Bleijenberg draaide de eerste maanden netjes in de subtop mee om in januari bij de eerste wedstrijd na de winterstop koploper VVO te vloeren en geleidelijk uit te groeien van kampioenskandidaat via titelfavoriet tot kampioen van de derde klasse B. Met een voorsprong van vijf punten op achtervolgers VDZ en VIOD, de minste nederlagen en meest gescoorde doelpunten is er niemand die een kanttekening bij het kampioenschap plaatst. De formatie uit Westervoort gaat als terechte kampioen voor de eerste keer in de clubhistorie naar de tweede klasse.

Een belangrijke factor van het succes is trainer Wim Bleijenberg. De 49-jarige Huissenaar is bezig aan zijn derde seizoen op Naederhuyse en is als geen ander staat de selectie tot een hecht team te smeden waarbij hij uitblinkt in de communicatie, iedereen in zijn waarde laat en ook niet bang is om slecht nieuws eerlijk en direct te brengen. In combinatie met de bijzondere individuele klasse van bijvoorbeeld Gerard Smink en Martijn Klein-Holte, de brede selectie, het scorende vermogen en de ideale mix van talent en ervaring steeg Westervoort dit seizoen tot grote hoogte. Trainer Bleijenberg over de succesfactoren: ,,De belangrijke spelers hebben bijna het hele seizoen gespeeld, we hebben met Hein Smink en Julian Hensen eigenlijk maar twee langdurig geblesseerden gehad en op twee noodzakelijke rode kaarten na hebben wij ook geen schorsingen gehad. Daarbij is het als trainer lekker om met Pelle Gerretzen, Gerard Smink en Martijn Klein-Holte drie ervaren spelers als klankbord te gebruiken. Alles rond het eerste elftal is perfect geregeld. We hebben met Jan Jansen een knettergekke hoofdsponsor in de positieve zin van het woord, het trainingskamp in de winter was geweldig en de hype rond het team en de club werd steeds groter. Thuis zijn we al drie seizoenen ongeslagen in alle competities en wij zijn steeds beter gaan voetballen. Wij hebben met VVO en VIOD eigenlijk twee ‘alles of niets’ wedstrijden gehad die we allebei gewonnen hebben, maar pas toen ik op onze vrije zondag in Wehl VDZ verrassend van Concordia zag verliezen, wist ik dat we kampioen gingen worden.”

Door de verrassende nederlaag van VDZ veranderde het kampioensscenario van Sc Westervoort: in plaats van weer een doelsaldo-ontknoping op Tweede Pinksterdag zouden vier punten in de laatste twee duels volstaan en kon Westervoort zelfs op de voorlaatste speeldag kampioen worden wanneer concurrent VDZ tegen  het sterke DVV punten zou verliezen.  Bleijenberg: ,,We hebben toch maar besloten om met de bus naar de laatste uitwedstrijd in Drempt tegen HC’03 te gaan. In die laatste week  was heel Westervoort blauw, er waren billboards, er was aandacht in de krant, er waren gekke filmpjes. Het was duidelijk dat de vereniging leeft en dat er veel trotse mensen waren. Terwijl wij bij HC’03 op het veld stonden voor de warming-up kwam er een dubbeldekker het sportpark op en kwamen er tientallen in het blauw geklede Westervoort-supporters uit de bus om met vuurwerk en trommels een spetterende entree te maken, dat maakt wel indruk. De wedstrijd zelf wonnen wij vrij makkelijk en na onze 1-3 overwinning moesten we bijna twintig minuten op de uitslag van VDZ-DVV wachten. We hadden iemand ter plekke en met beeldbellen hebben we de ontknoping afgewacht, gevolgd door een bijzondere ontlading waarbij ik zelfs op het veld een traan heb gelaten. Bij Sportclub weten ze wel wat feest vieren is en het werd dan ook een onvergetelijke dag. Met de bus zijn we nog naar ons billboard gereden en zijn wij daarvoor als kampioen op de foto gezet. Na vijf jaar GVA dacht ik: mooier wordt het niet! Maar deze successen met Westervoort overtreffen het misschien wel. Dit is om nooit meer te vergeten, de vereniging leeft als nooit tevoren.”

De laatste thuiswedstrijd van Sc Westervoort op Tweede Pinksterdag tegen VVO was niet meer het kampioensduel, maar de wedstrijd van de huldiging. Bleijenberg: ,,Hoewel er supporters zijn die het jammer vinden dat we bij HC’03 al kampioen zijn geworden, ben ik er als trainer erg blij mee. Je kan de titel maar binnen hebben! Bovendien zijn er nu twee feestjes en kunnen we maandag tegen VVO ook een beetje ons kampioensfeest regisseren. Met speeltijd voor het vertrekkende drietal Pelle Gerretzen, Cas van Wijhe en Sjoerd Jansen, verder zullen we ons laten verrassen door alle activiteiten en genieten van de huldiging en het feest. Mooi dat onze twee meest fanatieke supporters Bertus Nass en zanger Gerard dan terug van vakantie zijn en er ook bij zijn.

Met de historische promotie naar de tweede klasse is de vraag natuurlijk gerechtvaardigd in hoeverre de ingespeelde Sportclub zich op dat niveau staande kan houden tegen gerenommeerde clubs als bijvoorbeeld DCS, SC Varsseveld en DVC’26. Bleijenberg: ,,Dat is inderdaad een interessante vraag, wij hebben nog geen oefenwedstrijden tegen tweedeklassers gespeeld. Het niveau en de intensiteit zal omhoog gaan, dat vraagt natuurlijk meer van onze spelers. Ook hoop ik dat ze hun weekendjes weg wat slimmer inplannen en krijgen we versterking van Stan Maassen van den Brink. Onze doelstelling wordt handhaven, dat zal lastig genoeg zijn. Het lijkt me uitgesloten dat we volgend seizoen een derde kampioensinterview gaan maken.”

Foto: Nico Kooij

Gerelateerde artikelen

| VoetbalEnergie | VoetbalRotterdam | Sportkampen | SoccerDeal | VoetbalEnergie | FR010 |