Home Arnhem Vitesse Cult (recensie)

Vitesse Cult (recensie)

door Dennis de Koning
0 reacties

De meeste voetbalsupporters kennen natuurlijk allemaal wel Theo Bos, Edward Sturing, Theo Janssen en Nicky Hofs, maar wie was de eerste Vitesse-speler die een rode kaart kreeg? Of wie was de oudste Eredivisie-debutant ooit? Welke speler heeft de kortste betaald voetbalcarrière achter de rug? Al deze onderwerpen passeren de revue in het nieuwe boek Vitesse Cult van gelegenheidsduo Ferry Reurink en Peter Bierhaus.

 

Je ziet het zo voor je, beide mannen samen in hun stamkroeg of gewoon thuis aan de keukentafel. Om de beurt mogen ze een spelersnaam inbrengen en daar lekker over gaan “nuilen”, op z’n Arnhems gezegd. Zo zou je naar mijn idee dit boek ook moeten lezen. Samen met je Vitesse-maten, een pul bier in de handen (al moet ik hier wel oppassen om alcoholgebruik niet teveel te stimuleren) en dan het boek op een willekeurige bladzijde openslaan om de cultheld in kwestie helemaal te ontleden en je eigen herinnering(en) aan hem op te halen.

 

Als je de voetballer in kwestie tenminste nog in levenden lijve als speler hebt kunnen aanschouwen, want de meest recente cultheld (Guram Kashia) dateert ook alweer van een aantal jaren geleden. Om te concluderen dat de jongste generatie er hiermee bekaaid vanaf komt zou te kort door de bocht zijn, want het boek kan ook perfect dienen om (nog) meer historisch besef voor de club Vitesse te creëren.

 

Om dit te bewerkstelligen zijn Reurink en Bierhaus duidelijk ook de archieven ingedoken en hebben zij deze historische feiten mooi weten te combineren met interviews van direct betrokkenen of mensen die dicht bij hen in de buurt hebben gestaan. Mede hierdoor zullen sommige culthelden ook veel supporters van elke willekeurige andere club moeten aanspreken. Ook al heeft de cultheld van Vitesse in kwestie wellicht een uiterst pijnlijke herinnering achtergelaten.

 

Alhoewel het voor iedereen interessant kan zijn, lijkt het in eerste instantie toch wel geschreven voor Vitessenaren. Waarschijnlijk zullen er volgens sommige supporters zelfs nog wel bepaalde culthelden ontbreken. Waarom wel Paulo Rink, maar bijvoorbeeld niet Juan Lorca? En naar Just Göbel is zelfs een tribune vernoemd, maar door de schrijvers niet opgenomen in het boek.

 

Genoeg voer dus voor discussie en daarmee is Vitesse Cult in mijn ogen een must have in de bibliotheek van alle mensen met een geel-zwart hart!

Ook een Gelders georiënteerd voetbalboek door ons laten recenseren, stuur dan een e-mail naar: info@voetbalgelderland.nl

| VoetbalEnergie | VoetbalRotterdam | Sportkampen | SoccerDeal | VoetbalEnergie | FR010 |