App Icon

VoetbalGelderland

Home Laatste Nieuws KNVB: ‘Ook wedstrijden in amateurvoetbal kunnen stilgelegd worden voor vastende spelers’

KNVB: ‘Ook wedstrijden in amateurvoetbal kunnen stilgelegd worden voor vastende spelers’

door Redactie
0 reacties

Als de zon komende maand tijdens een wedstrijd in het amateurvoetbal (veld en zaal) ondergaat, kan de scheidsrechter het duel even stilleggen zodat voetballers die met de ramadan meedoen desgewenst snel wat kunnen eten en drinken.

De KNVB wil dit seizoen – voor het eerst – naast in het betaald voetbal ook in het amateurvoetbal (veld en zaal) meer aandacht schenken aan de ramadan die op 22 maart weer begonnen is. De ramadan is een jaarlijks terugkerende periode waarbij moslims die hieraan meedoen tussen zonsopgang en zonsondergang vasten.

Zonsopgang en -ondergang

Ook in het amateurvoetbal (veld en zaal) wordt er in die periode gevoetbald in de avonduren. Het gaat dus ook gebeuren dat het vasten doorbroken mag worden tijdens een wedstrijd. Via dit overzicht van de zonsopgang en -ondergang voor de maanden maart en april is duidelijk op welk tijdstip het vasten doorbroken mag worden per avond.

Advies

De KNVB adviseert het volgende bij avondwedstrijden waarbij het vasten tijdens een wedstrijd doorbroken mag worden:

  • De wedstrijd wordt door de scheidsrechter kort stilgelegd op het eerstvolgende beschikbare moment na zonsondergang (bij een overtreding, uitbal, achterbal, etc.);
  • De wedstrijd ligt kort stil en begint zo snel mogelijk weer;
  • Dit gebeurt bij wedstrijden waarbij er minimaal één persoon (speler en/of (assistent-)scheidsrechter) op het veld staat die meedoet aan de ramadan;
  • De scheidsrechter en trainer en/of aanvoerder van beide teams bespreken dit voor aanvang van de wedstrijd met elkaar zodat iedereen op de hoogte is. Als iedereen akkoord is, dan heeft het om deze reden stilleggen van de wedstrijd wat ons betreft geen consequenties.

| VoetbalEnergie | VoetbalRotterdam | Sportkampen | SoccerDeal | VoetbalEnergie | FR010 |