App Icon

VoetbalGelderland

Home Scheidsrechter Jan Blaauw Rubriek scheidsrechter (17): SV Nijmegen- WVW

Rubriek scheidsrechter (17): SV Nijmegen- WVW

door Redactie VoetbalGelderland
0 reacties

KNVB-scheidsrechter Jan Blaauw fluit regelmatig op zondag wedstrijden in het amateurvoetbal en geeft de lezers van Voetbal Gelderland met een knipoog een inkijkje in de belevenissen van een fluitende liefhebber.

19 maart 2023: SV Nijmegen- WVW (2-1)

Ontvangst scheidsrechter: Normaal krijg ik twee weken van tevoren een wedstrijd toegewezen door de KNVB, ik dacht dus een vrij voetbalweekend te hebben. Plots  kreeg ik op vrijdag toch een bericht of ik de wedstrijd SV Nijmegen-WVW kon fluiten? Natuurlijk wilde ik dit! Dit is een derby en die zijn altijd het mooist om te fluiten, daarbij kwam nog dat een week eerder WVW ten koste van SV Nijmegen de tweede periode had gepakt. De gemoederen stonden dus op scherp.

Waar ik WVW dit seizoen al een keer eerder had gefloten was SV Nijmegen voor mij een nieuwe vereniging waar ik nog niet eerder was geweest. Dus vroeg op pad want een eerste keer is soms nog wel eens zoeken, gelukkig was ik redelijk op tijd vertrokken want de wegen rond Nijmegen waren veelal afgezet door evenementen. Om 13u aangekomen op het sportpark waar je de auto makkelijk kan parkeren, liep ik de kantine in waar ik al snel in contact kwam met de harde kern van de club (vier mannen op leeftijd die zaten te genieten van een biertje). Ik stelde me voor als scheidsrechter van het eerste elftal en al snel kreeg ik een bakje koffie van een van de heren. Even later stelde de coach/trainer zich aan me voor en werd ik uitgenodigd om in de bestuurskamer plaats te nemen. Hier kreeg ik nog een bak koffie van wat mij betreft de vrijwilligster van SV Nijmegen (Miranda). Miranda is ook steward bij NEC en zou mij de rest van de dag in de watten leggen want zij wilde ook wel in die leuke verslagjes genoemd worden. Een paar mooie verhalen verder zoals de wedstrijd RKC-NEC die nog even voorbij kwam en natuurlijk het mislopen van de periode titel werd ik begeleid naar de kleedkamer.

Kleedkamer: Een wat oude kleedkamer maar daar heb ik op zich geen probleem mee. Wat me wel tegenviel was dat het niet echt schoon was. De kleedkamer was wel voorzien van een tafeltje -altijd prettig- en een bankje waar ik op kon zitten en wat haakjes om de kleding op te hangen maakte het af. Geheel in stijl kreeg ik een wedstrijdbal en de vlaggetjes voor de assistenten. Op dat moment werd gevraagd wat ik in de rust wilde drinken. In de rust stond een AA-drankje klaar met een Snicker. Prima verzorgd!!

Wedstrijd zelf: De wedstrijd SV Nijmegen- WVW stond gepland om 14u. Na de pasjescontrole en hier en daar wat oude bekenden van WVW groeten (altijd leuk als supporters je herkennen), kon de wedstrijd beginnen. De toss wees uit dat WVW mocht aftrappen voor het begin van deze enerverende derby.

Waar veel wedstrijden eerst even op gang moeten komen, was het hier meteen vanaf de eerste minuut een waar voetbal gevecht. Zonder hoogstaand voetbal wat ook door het zware veld niet mogelijk was, waren de ploegen aan elkaar gewaagd ook verbaal ging het lekker tegen mekaar op. Nadat de 1-0 viel uit een corner was het spel echt op de wagen. Een heerlijke eerste helft waar het in grote getalen verschenen publiek de vingers bij af had gelikt. Ik floot voor de rust en voor ik de kleedkamer had bereikt, kwamen al een aantal supporters langs me op die zeiden dat het een prachtig voetbalspektakel was. Precies zoals ik het als scheidsrechter ook had beleeft. Even een quote van een supporter van WVW erbij pakken: ‘we staan wel met 1-0 achter maar je maakt er een echte wedstrijd van, je fluit prima!’

De kleedkamer bereikt even pauze was ook echt even nodig want een wedstrijd met deze intensiteit fluit je niet ieder weekend. Ik pak mijn AA-drankje en ga even buiten in het zonnetje staan (heerlijk). Komt de barjuffrouw van WVW van de vorige wedstrijd nog even vragen of ik na de wedstrijd weer een balletje gehakt kom halen bij WVW. Haha je maakt wat mee, ik grapte jazeker maar dan wel hier, ze hebben hier nog een vacature, je kunt zo beginnen! Als het gezellig is is dat kwartiertje zo voorbij.

De tweede helft begon met het noteren van een wissel, voor de rest was het hetzelfde gebleven de koppies stonden goed en ze wilden allebei lekker ballen. Na wat overtredingen en verbale onvrede moest ik optreden en dit ging gepaard met de eerste gele kaart. In de daaropvolgende aanval was de speler die ik een gele kaart had gegeven weer bij een overtreding betrokken. Ik gaf hem een laatste waarschuwing waarop de coach eieren voor zijn geld koos en de speler wisselde.

Nadat een speler van WVW in de 16 meter ten val werd gebracht door de keeper was mijn besluit een strafschop. De keeper keerde de pingel en was voor even van Zero weer de Hero, niet veel later viel de 1-1 toch nog uit een van richting veranderd schot kwam WVW langszij. SV Nijmegen was echter niet uit het veld geslagen en ging weer op zoek naar een hernieuwde voorsprong. Uit een voordeel situatie werd er vanaf 18 meter op goal geschoten en daar was plots weer de voorsprong met nog 10 minuten te spelen werd het 2-1.

De laatste 10 minuten probeerde WVW nog wel de gelijkmaker te zoeken maar na 94 minuten was dat nog niet gelukt en blies ik voor de laatste keer op de fluit. Een prima pot voetbal en als de voorzitter van WVW dan na afloop zegt: ‘als we allebei in de nacompetitie komen en we moeten tegen elkaar dan moet jij maar fluiten!’ dan is mijn dag weer gemaakt en neem je trots de complementen in ontvangst. Bedankt SV Nijmegen en WVW voor deze mooie en enerverende wedstrijd!

Derde helft: Gedoucht en wel nog even de bestuurskamer in waar we de laatste minuten van de klassieker tussen Ajax-Feyenoord mee konden beleven. Onder het genot van een biertje en een lekker balletje gehakt van -daar is ze weer- Miranda nog even wat nagepraat over de wedstrijd. Heerlijk dat de tegenstander er dan ook nog even is. Gemoedelijk werd er afscheid genomen van WVW en dat is dan het moment voor mij om me nog even te verplaatsen naar de kantine waar een tafel stond met de spelers van SV Nijmegen. Ik mocht nog even aanschuiven en heb nog een drankje gedaan met de boys. Toen ik het voorgezien wilde houden nog even afscheid genomen van Miranda met de wel oude NEK-grap waarop ze me meteen corrigeerde. Ik weet nu weer waar mijn nek zit en NEC zit in je hart. Heerlijk!! Bedankt en tot een volgend keer.

Tip van de scheids: Zorg voor een schone kleedkamer!

| VoetbalEnergie | VoetbalRotterdam | Sportkampen | SoccerDeal | VoetbalEnergie | FR010 |