App Icon

VoetbalGelderland

Home Scheidsrechter Jan Blaauw Rubriek scheidsrechter (14): VV Wolfersveen- SSA Ratti-Socii

Rubriek scheidsrechter (14): VV Wolfersveen- SSA Ratti-Socii

door Redactie VoetbalGelderland
0 reacties

KNVB-scheidsrechter Jan Blaauw fluit regelmatig op zondag wedstrijden in het amateurvoetbal en geeft de lezers van Voetbal Gelderland met een knipoog een inkijkje in de belevenissen van een fluitende liefhebber.

5 februari 2023: VV Wolfersveen- SSA Ratti-Socii (2-1)

Ontvangst scheidsrechter: De ontvangst bij deze vereniging is prima en begint eigenlijk al twee weken van te voren als je de aanstelling krijgt van de KNVB. “Ik mag weer naar Wolfersveen” zeg ik tegen m`n vrouw die haar schouders ophaalt en zegt “dan zal het wel weer een latertje worden”,  heerlijk! Maar goed ik kom aan en parkeer de auto op het open terrein, pak m`n tas uit de auto en ik zet een stap of tien richting het bijgebouw waar de scheidsrechters zich moeten melden en de deur gaat open en er wordt vanuit de deuropening geroepen “Hallo scheids, kom maar gauw want het is guur weer!” Een bakkie koffie en een fijn gesprek later hoor ik dat Gradus -dat is de voorzitter- in de lappenmand zit. Maar gelukkig komt hij even later tot ieders verbazing toch de wedstrijd kijken. ‘Heerlijk om het huis weer even uit te zijn’ hoor ik hem nog zeggen en ik verdwijn naar de kleedkamer die aan de achterkant van het bijgebouw is.

Kleedkamer: Als Jan, dat is één van de vrijwilligers, mij naar de kleedkamer begeleid vraagt hij wat ik in de rust wil drinken? Ik geef een tactisch antwoord: ‘doe maar iets tegen de kou’ zeg ik!! Bij de kleedkamer aangekomen is alles al netjes neergelegd: een balletje en twee vlaggetjes. Ik bedank hem en hij zegt dat hij de deur komt afsluiten als ik naar buiten ga. Prima!! Ik zal nog één keer herhalen wat ik ook in mijn vorige column heb geschreven: de kleedkamer is om door een ringetje te halen. Van alle gemakken voorzien en keurig schoon.

Wedstrijd zelf: Na de pasjes controle, het warmlopen en het controleren van de netten in beide doelen hebben we elkaar nog even een prettige wedstrijd gewenst en kon ik de toss verrichten tussen beide aanvoerders. Na een kort gesprek met mijn assistenten -ik doe dat altijd op het veld- kon de wedstrijd precies om 14:00u beginnen. Voor dat ik mijn wedstrijdverslag begin wil ik nog even iets zeggen over de grensrechters. Deze twee heren zijn totaal verschillende personen,  maar een clubhart dat is ongekend! Waar er vaak kritiek is op het alsmaar omhoog gooien van het vlaggetje vanwege buitenspel zijn dit twee mensen die ik als goudeerlijk wil bestempelen. Geen enkele keer heb ik ook maar het vermoeden gehad dat ze er expres naast zaten. Heerlijk om met deze mensen samen te werken!

Goed dit gezegd hebbende, de wedstrijd. Het was op z`n zachts gezegd in mijn ogen een gezapig potje voetbal, er waren ook mensen die spraken van de slechtste wedstrijd van het seizoen. Deze wedstrijden zitten er echter ook tussen en moeten ook gevoetbald worden, ik zeg maar zo: de boog kan niet altijd gespannen staan!

Waar beide ploegen nog fanatiek begonnen getuige twee grote kansen voor de bezoekers en een prima aanval van de thuisploeg die tot niets leiden was daar na een minuut of 15 in de wedstrijd de eerste behoorlijke overtreding. Ik wacht even voordeel af, dat zit er niet in en besluit toch nog voor de overtreding te fluiten. Bezig zijnde met de vrije trap voel ik in m`n rug dat er op het middenveld iets gebeurd wat ik liever wel had waargenomen, maar helaas. Ik ben bij beide assistenten geweest of zij iets hadden gezien waar ik op zou moeten acteren maar zij hadden beide niets gezien. Prima, dan gaat de wedstrijd door maar niet voor ik betrokken spelers heb gesproken en heb verteld dat ze geluk hebben dat er geen VAR is en dat ze zich de rest van de wedstrijd moeten gedragen want dat ik ze extra in de gaten hou.

De wedstrijd gaat op een gemoedelijke sfeer verder en mij bekruipt het gevoel dit zou wel eens zo`n typische 0-0 wedstrijd kunnen worden. Maar niets blijkt minder waar: een aanval van de thuisploeg eindigt in het strafschopgebied door het vasthouden van een verdediger. 100% penalty, er word ook niet meer geklaagd dit was voor iedereen wel duidelijk. Een uitstekend keepende keeper zat nog dichtbij maar kon de 1-0 niet voorkomen.

De ruststand was bereikt en we gingen ons even opwarmen. Ik was benieuwd wat Jan voor me had ingeschonken? Een bakje thee, prima natuurlijk en een lekker flesje AA-drank. Na de rust met twee gewijzigde ploegen beide één keer gewisseld gingen we verder waar we gebleven waren in de eerste helft. In het tempo van een gemiddeld veteranen-elftal word en -ik mag dat zeggen want ik speel zelf nog bij de veteranen- sneller gespeeld. Na een overtreding waar ik geel voor moest trekken op het middenveld van een speler van Wolfersveen leek de 1-1 in de lucht te hangen maar het doelpunt viel aan de andere kant. Na wederom een overtreding op het middenveld. nu van de uitspelende vereniging. gaf ik voordeel en daar viel de 2-0 uit. Wedstrijd gespeeld denk je dan, maar ook hier zat ik er weer naast. Ik kon natuurlijk niet vermoeden dat een ongelofelijke ketser in de verdediging van Wolfersveen de bezoekers weer in het zadel zou helpen: 2-1 met nog zo`n 10 minuten te spelen.

Nu was het paard dan eindelijk op de wagen en ging de uitspelende vereniging spelen voor een punt en de thuisploeg deed werkelijk alles omdat te voorkomen. Helaas ging dat ook gepaard met veel tijdrekken en als ik ergens een hekel aan heb als scheids is het wel aan tijdrekken. Je probeert zo goed en zo kwaad als het gaat een ieder erop te attenderen dat de tijd er gewoon bij geteld wordt en dat het geen zin heeft om tijd te rekken.

Na een aantal afgeslagen aanvallen van de uitspelende vereniging werd er gecounterd door Wolfersveen de bal werd echter veroverd op de achterlijn en daar word een harde tackle ingezet door een speler van Wolfersveen: een gele kaart. Het blijkt dezelfde speler te zijn die al eerder geel pakte en dus rood. Met tien man verder!! Ratti-Socii blijft het proberen maar wat er ook gebeurd tot grote kansen komen ze niet meer. Na 96 minuten spelen, hoor ik een toeschouwer roepen ‘scheids het is nu wel klaar, je balletje gehakt word koud’. Heerlijk die humor, daar hou ik van!! En na 98 minuten hou ik het dan ook maar voor gezien. Niet omdat ik anders een koud balletje heb, maar gewoon omdat de tijd echt op was.

Derde helft: Dit is een ware happening! Eerst ga ik natuurlijk even genieten van een lekkere warme douche, maar zo gauw als je dan terug komt in het bijgebouw waar ook de ontvangst is, staat er gelijk een groene rakker voor je klaar. Een lekker Grolsch biertje met de tekst ‘hier scheids die hedde gij verdient! Prima gefloten, alleen wat lang hahaha’. Als ik dan vraag naar degene die in de 96ste minuut ‘scheids je balletje wordt koud’ riep, blijkt het iemand te zijn die ook in het gebouwtje zat. Na wat gewauwel over de wedstrijd en het kijken naar andere uitslagen in de poule besloten we om de Heren van Wolfersveen nog even een bezoekje te brengen in het aangrenzende café. Er hing een hele goede sfeer het bier vloeide rijkelijk en de wedstrijd Groningen- FC Twente was op groot scherm te volgen.

Een paar gesprekken verder werd mij dan eindelijk het “koude balletje” duidelijk. Ik kreeg een lekker broodje bal, maar toeval of niet- echt warm was tie niet meer. Maar wel lekker!! Nadat de mannen mij nog even hielpen herinneren dat ik de vorige keer te laat thuis was voor een etentje met de vrouw heb ik afscheid van ze genomen en ze bedankt voor een leuke zondag. Ook de mensen van SSA Ratti-Socii: hartelijk bedankt voor de fijne zondag en graag tot een volgende keer!

Het was mij in ieder geval weer een waar genoegen om jullie te mogen fluiten. Ik heb ervan genoten en met plezier mijn hobby uit mogen oefenen.

Consumptie/snack van de club: Kan natuurlijk alleen maar “Het Broodje Bal” zijn.

Tip van de scheids: Als je Jagermeister in de koelkast hebt staan, mag je hem best schenken in de rust met deze kou!!!  Hahaha.

Gerelateerde artikelen

| VoetbalEnergie | VoetbalRotterdam | Sportkampen | SoccerDeal | VoetbalEnergie | FR010 |