Home Achterhoek Prognose 4e klasse D (zondag)

Prognose 4e klasse D (zondag)

door Redactie VoetbalGelderland
0 reacties

Komend weekend begint eindelijk de competitie! Vanwege de verscherpte degradatieregeling wordt dit seizoen interessanter dan ooit. Voetbal Gelderland kijkt vooruit naar de Vierde klasse D van het zondagvoetbal.

Komend seizoen bestaat de 4e klasse D uit slechts elf ploegen. In vergelijking met vorig seizoen dus zes competitiewedstrijden minder. Daar tegenover staat dat de reisafstanden minimaal zijn en dat de verwachte niveauverschillen veel kleiner zijn. De basis van de competitie wordt gevormd door 4D van vorig seizoen waaruit Sc Westervoort en Jonge Kracht het vierde klasse niveau zijn ontstegen en waaruit Elsweide, Arnhemia en RVW zijn gedegradeerd. De subtoppers GSV’38, Sportclub Groessen, Angerlo Vooruit, SC Doesburg en middenmoters SV Loo, SV Loil en Sprinkhanen spelen ook dit seizoen in 4D, terwijl Veluwezoom en Basteom in een andere competitie terecht zijn gekomen. Hiervoor in de plaats komt het uit de derde klasse gedegradeerde VV Montferland, met SV Kilder en ’t Peeske twee subtoppers uit 4C en de uit de vijfde klasse gepromoveerde kampioen SC Rijnland.

De verscherpte degradatieregeling maakt dat maar drie van de elf ploegen aan het einde van de competitie weten dat ze in 2023 weer in de vierde klasse beginnen. De kampioen promoveert naar de derde klasse, de drie periodekampioenen spelen een zeer pittige nacompetitie met 33 clubs voor slechts vijf plaatsen in de derde klasse. Aan de onderkant is het heel pittig: nummer elf degradeert naar de vijfde klasse, de nummers acht, negen en tien spelen in een nacompetitie met weinig perspectief voor handhaving: 36 clubs spelen in de nacompetitie voor slechts zes plaatsen in de vierde klasse. Minimaal zevende worden is dus een doelstelling die bij elke club hardop uitgesproken zal worden. Maar welke ploegen willen en kunnen meer dan zich handhaven?

Wie zijn de grootste titelfavorieten?

De resultaten in de poulefase van de bekercompetitie geven een eerste indruk:
Angerlo Vooruit: 3.3 (7-5)
SC Doesburg: 3.0 (3-15)
Groessen: 3.0 (2-12)
GSV’38: 3.4 (7-10)
SV Kilder: 2.3 (3-6)
SV Loil: 2.0 (2-8)
SV Loo: 3.4 (7-14)
VV Montferland: 3.5 (4-1)
RKSV ’t Peeske: 3.4 (8-10)
SC Rijnland: 3.4 (9-5)
Sprinkhanen: 3.3 (4-11)

Hoewel niet elke poule natuurlijk even sterk is, kunnen er wel twee conclusies getrokken worden: geen enkele club bekert verder als groepswinnaar en alleen VV Montferland en SC Rijnland hebben een positief doelsaldo. Waarbij de tegenstand in de poule van Montferland (geen derdeklasser) heel beperkt was en SC Rijnland met 0-8 van Eendracht Arnhem won. De poules van SC Doesburg en Groessen waren heel zwaar en SV Kilder en SV Loil zaten in een poule van drie teams.

Op basis van de prestaties van vorig seizoen kan een volgende inschatting gemaakt worden. GSV’38 was vorig seizoen met veel scorend vermogen een meer dan serieuze kandidaat om te promoveren en in de jeugdige selectie zit ook genoeg rek. Angelo Vooruit lijkt in de breedte sterker geworden en is lastig te verslaan. Bij Groessen is er met Marco van Eekeren een nieuwe trainer en is afscheid genomen van aanvallende middenvelder Joey de Haan. Met Robin van Ussen en Chiel Driessen zijn er echter twee spelers gebleven die garant staan voor twintig doelpunten. SC Doesburg lijkt een jas uitgedaan te hebben en zal eerder strijden tegen degradatie dan voetballen voor promotie. SV Kilder met de sterke aanvoerder Maarten Cohen kende vorig seizoen een flinke opmars in de laatste periode en mag zeker niet onderschat worden, al werd in het algemeen de 4e klasse C als zwakker dan de 4e klasse D beschouwd. ’t Peeske kent een wisselvallige voorbereiding met veel tegentreffers maar heeft ook genoeg aanvallende kwaliteit om mee te spelen om een periodetitel. SV Loo heeft de jeugdige en talentvolle selectie bij elkaar gehouden en hoopt een volgende stap te zetten, al zal het dan minder wisselvallig moeten zijn dan in voorbereiding waar een knappe zege op Krayenhoff werd afgewisseld met een nederlaag met dubbele cijfers tegen Blauw Wit.

Op de eerste speeldag is GSV’38 vrij en staat met Angerlo Vooruit- Groessen direct een topper op het programma. Verder de derby tussen vv Montferland en ’t Peeske en het zespuntenduel tussen SV Loo en SV Loil. SC Rijnland maakt in Nieuw-Dijk tegen Sprinkhanen na vier seizoenen een rentree in de vierde klasse terwijl SC Doesburg thuis tegen SV Kilder speelt.

Onze prognose:
*** GSV’38
** Angerlo Vooruit
* Groessen, ’t Peeske, SV Kilder

Gerelateerde artikelen

| VoetbalEnergie | VoetbalRotterdam | Sportkampen | SoccerDeal | VoetbalEnergie | FR010 | JeugdVoetbalUitslagen.nl