Home Laatste Nieuws KNVB introduceert nieuw competitiebestuur: ‘Meer zeggenschap BVO’s’

KNVB introduceert nieuw competitiebestuur: ‘Meer zeggenschap BVO’s’

door Redactie
0 reacties

Vandaag is tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV) besloten dat in een nieuw te vormen competitiebestuur betaald voetbal ook de ECV (Eredivisie CV) en CED (Coöperatie Eerste Divisie) zeggenschap krijgen over de organisatie van de competities van de Eredivisie en Eerste Divisie. De introductie van het competitiebestuur komt tegemoet aan de wens van de meerderheid van de betaaldvoetbalclubs. Het doel is sportieve prestaties nog beter te faciliteren en de waarde van het voetbal te verhogen.

Per 1 juli is het competitiebestuur betaald voetbal verantwoordelijk voor de vaststelling van en het toezicht op de te spelen wedstrijden in de Eredivisie en Eerste Divisie. Het competitiebestuur bestaat uit de directeur betaald voetbal van de KNVB, de directeur van de ECV en de directeur van de CED. Eerder was er structureel overleg, maar hadden ECV en CED geen formele rol bij de besluitvorming (door de KNVB).

De taken en bevoegdheden van het competitiebestuur betaald voetbal zijn onder andere:

  • Het vaststellen van het wedstrijdprogramma van de Eredivisie en Eerste Divisie.
  • De indeling van de Eredivisie en Eerste Divisie en het vaststellen van het format van de beide competities.
  • Beslissen over het wel of niet uitstellen van wedstrijden in de Eredivisie en/of Eerste Divisie.
  • Beslissen over het niet spelen of niet uitspelen van wedstrijden in de Eredivisie en Eerste Divisie.
  • Het stoppen van de Eredivisie en Eerste Divisie als deze competities wegens overmacht of onvoorziene omstandigheden niet kunnen worden uitgespeeld.
  • Het vaststellen en bekendmaken van de promotie- en degradatieregeling voor het betaald voetbal.
  • Het vaststellen van de play-off competities en bijbehorende regelingen.

Jaarlijkse evaluatie

De organisatie van de Eredivisie en Eerste Divisie blijft bij de KNVB. Het competitiebestuur betaald voetbal geeft sturing aan de kwaliteit van deze organisatie. Jaarlijks wordt gezamenlijk het functioneren van het competitiebestuur betaald voetbal en de organisatie door de KNVB geëvalueerd. Deze evaluatie is ook gericht op de mate waarin de gewenste zeggenschap van de ECV en CED is bereikt en op de werkbaarheid van het competitiebestuur betaald voetbal.

De samenwerking tussen de KNVB, ECV en CED is ook op een aantal andere punten geformaliseerd. Zo is bepaald dat zowel de ECV als de CED een adviserend lid afvaardigen naar de AVBV. Daarnaast krijgen beide leagues inspraak bij de benoeming van de leden van de adviescommissie tuchtrecht en de nieuwe adviescommissie licentiezaken betaald voetbal. In de klankbordgroep arbitrage gaan ook vertegenwoordigers van de ECV en CED participeren. Deze klankbordgroep draagt elk seizoen zorg voor een evaluatie van de wedstrijdarbitrage betaald voetbal. Het aanstellen van de arbitrage blijft een taak van de KNVB, evenals de opleiding van scheidsrechters.

Voor wijzigingen van het Sponsoringreglement Betaald Voetbal is nu ook instemming nodig van de ECV of CED.

| VoetbalEnergie | VoetbalRotterdam | Sportkampen | SoccerDeal | VoetbalEnergie | FR010 | JeugdVoetbalUitslagen.nl