Bij de afdeling Voetbalontwikkeling van de KNVB zijn de openstaande functies en taken ingevuld. Lennard van Ruiven wordt de nieuwe directeur Voetbalontwikkeling en Aloys Wijnker neemt de technische coördinatie voor de nationale jeugdteams bij de mannen (O15 t/m O18) op zich.
Voetbalontwikkeling is de afdeling die onder meer de voetbaltechnische opleidingen en de jeugdcompetities optimaliseert en waaronder de nationale jeugdteams vallen. Innovatie en de overgang van de breedtesport naar de top van het mannen- en vrouwenvoetbal staan hierbij centraal.
Bouwen aan de toekomst
Lennard van Ruiven (44) was de afgelopen jaren manager Voetbalontwikkeling bij de KNVB. Hij heeft de laatste 25 jaar in verschillende rollen ruime ervaring opgedaan op het gebied van talentontwikkeling, voetbalontwikkeling en kaderontwikkeling. Hij is goed ingevoerd binnen de KNVB en heeft bij de bond onder meer de wedstrijdvormen voor pupillen hervormd, het trainersplatform Rinus geïntroduceerd en de opleidingslijn voor hoofden jeugdopleiding opgezet. Hij was ook betrokken bij nationale teams en heeft richting gegeven aan Jeugdplan Nederland. Behalve bij de KNVB heeft Van Ruiven ook als hoofd jeugdopleiding bij Sparta Rotterdam gewerkt.
“Voetbalontwikkeling is het bouwen aan de toekomst van het voetbal. Op elk onderdeel van de afdeling willen we graag de volgende stap zetten. Dat doen we door specialisten aan ons te binden en constructief samen met de clubs en belangenorganisaties op te trekken. Dit continu met de gedachte: hoe kunnen we het voor de voetballer nog beter doen? De trainer/coach is hierin cruciaal en daar ligt dus de nadruk op. Maar uiteindelijk zijn alle onderdelen van het ontwikkelen van het voetbal essentieel en hebben raakvlakken met elkaar. Het is mijn ambitie om dit geheel samen met ons team, BVO’s, amateurverenigingen en alle andere betrokkenen naar het volgende niveau te krijgen.”
Samen optrekken
Aloys Wijnker (51) is momenteel manager voetbalbeleid bij de jeugd, waarbij hij verantwoordelijk is voor onder meer de competitieopzet voor de jeugd in het betaald voetbal en de certificering van de jeugdopleidingen van de betaald voetbalorganisaties. Ook was hij betrokken bij het rapport ‘Nederland Opleidingsland – De Stand Van Zaken’. Eerder werkte hij als hoofd jeugdopleiding bij AZ en als hoofd opleiding van Vitesse. Voor de Amerikaanse voetbalbond vervulde hij een functie die vergelijkbaar is met wat hij nu gaat doen bij de KNVB. Naast zijn huidige functie, is hij voortaan ook verantwoordelijk voor de jeugdteams bij de mannen (O15 t/m O18).
“De BVO’s leiden de beste jeugdspelers op. Een aantal daarvan doen vervolgens bij de nationale selecties waardevolle ervaringen op. Vooral het spelen van eindtoernooien kan hun ontwikkeling versnellen. Mijn doel is dat alle betrokkenen elkaar inspireren en stimuleren door bijvoorbeeld ‘best practices’ te delen op het gebied van talentherkenning en talentontwikkeling. Het participeren van jeugdcoaches van BVO’s bij de nationale teams is iets wat daar goed bij aansluit. Dat past uitstekend bij mijn huidige werk, waarvoor ik veelvuldig de clubs bezoek waar deze jonge spelers voetballen. Door nog meer samen op te trekken met de BVO’s kunnen we elkaar versterken op dit vlak.”
Teamspelers
De KNVB-directie zet met de aanstelling van Lennard van Ruiven en Aloys Wijnker een weloverwogen stap. “Gelet op zijn brede deskundigheid en trackrecord, zien we in Lennard de ideale kandidaat voor het realiseren van onze lange termijn ambities. Aloys verstevigt de samenwerking tussen de BVO’s en de KNVB gericht op de huidige toptalenten. Beiden zijn teamspelers en hebben ervaring opgedaan aan zowel de kant van de clubs als aan de kant van de bond. Ze weten wat er nodig is en zien kansen. Wij wensen hen uiteraard heel veel succes in hun nieuwe functies.” – directie KNVB.
De hierboven beschreven functies stonden open sinds het vertrek van Marcel Lucassen per 1 mei. Op voetbaltechnisch vlak gaat de KNVB de komende tijd nog een andere belangrijke positie invullen, namelijk die van directeur topvoetbal.
Jaarlijks verzorgt de KNVB circa 10.000 voetbaltechnische opleidingen van (toekomstige) trainers en ondersteunt 34 BVO’s en bijna 3.000 amateurverenigingen op dit gebied.